lektrostatik toz boya klasik boya ve boyama yöntemlerinden çok daha farklı bir şekilde uygulanan boya türüdür. Çok küçük toz partikülleri boya tabancasının içine konularak basınç yolu ile boyanacak metal yüzeye püskürtülür. Negatif yüklü bu toz partikülleri metal yüzeye temas ettikten sonra tıpkı bir mıknatıs gibi metale yapışır. Partiküllerin yüzeyde kalıcı olması için boyanan metal yaklaşık 200 derecelik boyama fırınlarına atılır. Boya kabini olarak da bilinen bu fırınlarda boya parçacıkları ve metal birbirine o kadar yapışır ki adeta bir boya ile metal yüzey bir bütün haline gelir. Yüksek dereceli bu fırınlar boyanın malzeme yüzeyine tam olarak yapışmasının en büyük faktörüdür.

Elektrostatik Toz Boya Nedir?

Elektrostatik toz boyama solvent içermeyen bir boyama yöntemidir. Bu boyama türünün solvent içermemesi diğer boyama işlemlerine göre daha çevreci olduğunu göstermektedir. Elektrostatik toz boya boya tabancaları vasıtasıyla atılır. Elektrostatik boya partikülleri  atıldığı yüzeye tıpkı bir mıknatıs parçası gibi yapışır.

Özel boya kabinlerinde uygulanan bu boyama yönteminin en büyük özelliklerinden bir tanesi de sıfır akıt

elektrostatik-toz-boya-ponis-pano-detay-1.jpeg

 mantığı ile uygulanmasıdır. Boyama tabancası ile metal yüzeye uygulanan boya partiküllerinden yüzeye yapışmayan yere düşen partiküller toplanarak tekrar değerlendirilir ve kullanılır. Boyama işleminin özel boya kabinlerinde uygulanması sebebi ile boya partikülleri kolay kolay kirlenmez ve yere düşen yada boşa düşen partiküller toplanarak boyama işlemi için tekrar kullanılabilir. Bu yüzden elektrostatik toz boya kullanımı esnasında neredeyse sıfır zayiat oluşur. Bu da birim miktarda daha fazla alanın boyanması anlamına gelmektedir. 

Elektrostatik toz boya uygulaması diğer boyama yöntemlerine göre daha pratik, daha kolay ve daha uzun sürelidir. Bu boyalar özellikle uzun yıllar kullanılması amaçlanan metal eşyaların yada araçların yüzeyini boyamak için kullanılır. Elektrostatik boyalar diğer boya türleri gibi hemen hemen her renkte ve tonda üretilebilir.

Halk arasında toz boya uygulaması olarak da bilinen elektrostatik toz boya uygulaması genel olarak boyanması gereken tüm metal yüzeylerde kullanılabilir. Metallerin kullanımının geniş bir alanı kapsadığı düşünüldüğünde aynı şeyi elektrostatik toz boya için de söylemek mümkündür.

Elektrostatik Toz Boya Uygulama Şekilleri Nelerdir?elektrostatik-toz-boya-uygulama-sekilleri.jpeg

Elektrostatik toz boya uygulaması genel olarak boya tabancasından boya partiküllerinin elektrik yükleri sayesinde metal yüzeye yapışması ile gerçekleşen bir boyama türüdür. Boya tabancasından çıkıp metal yüzeye yapışan boya parçacıkları yüksek ısının etkisi ile de yüzeye iyice yapışır. O yapışma işlemi o kadar güçlüdür ki adeta metal ve boya birbirine karışarak bir bütün haline gelir. Boyanın metalden ayrılmasının neredeyse imkansız hale gelir. Bu yüzden elektrostatik toz boyalar zorlu hava şartlarına karşı son derece dayanıklı ve uzun yıllar sorunsuz bir şekilde kullanım sağlar.

Elektrostatik toz boyaların kullanımı temel olarak 3 aşamadan oluşmaktadır. Bu aşamaların ilki temizlik ve ön işlemdir. Temizlik aşamasında amaç boyanacak yüzeyin hem üretim esnasında hem de bekleme esnasında metal yüzeyde biriken tozların ve metal parçaların temizlenmesidir. Boyama işleminde kusursuz bir sonuç almak için temizlik aşaması çok önemlidir. Çünkü metal üzerindeki tozlar ve istenmeyen metal parçacıklar boya parçacıklarının metal yüzeye tam olarak yapışmasını engeller. Metal yüzeylerin temizliği ise iki şekilde yapılmaktadır. Bu temizlik çeşitleri organik ve inorganik kirliliklerden arınmadır. İnorganik kirliliklerden temizlemek için asidik temizleyiciler kullanılırken, organik kirliliklerden temizlenmek için alkali temizleyiciler tercih edilir.

Temizlik işleminden sonra uygulanan işlem ön işlemdir. Ön işlemde yüzeye fosfatlama işlemi yapılmaktadır. Eğer uygulanacak yüzey mimari amaçlı alüminyum profiller ise bu profillerin kromik asit çözeltisinden geçmesi daha sağlıklı sonuçlar verir.

Elektrostatik toz boyama işleminin ikinci aşaması ise boyama işleminin gerçekleştiği adımdır. Bu adımda elektrostatik boya tabancalara boya partikülleri yüklenir. Tabanca hem partiküllere negatif elektrik yüklenmesine hem de partiküllerin yüzeye püskürtülmesini sağlar. Elektrostatik boya tabancası sayesinde negatif yüklü olan boya parçacıkları topraklanmış olan boyanacak metal yüzeye doğru püskürtülür.

Elektrostatik boyama işleminin son aşaması ise boyama işleminin kalıcı hale getirilmesi için uygulanan fırınlama işlemidir. Isıtılmış fırınlara konulan metal parçaların üzerindeki boya partikülleri yüksek ısının etkisi ile yüzeyde erirler. Eriyen parçalar kürleşir ve metal üzerinde düz bir zemin oluşmasını sağlar. Fırınlama işlemi metalin ve boyanın özelliklerine göre nadir olarak değişse de genel olarak 200 derecede 10 dakikadır. Bu 10 dakikalık süre fırının 200 dereceye gelmesinden sonra sayılan süredir.

Elektrostatik Toz Boya Avantajlarıelektrostatik-toz-boya-avantajlari.jpeg

Elektrostatik toz boyama işleminin diğer boyama işlemlerine göre birçok avantajı vardır. Bu avantajların en başında malzeme kullanımı gelmektedir. Çünkü elektrostatik boyalarda malzemenin ziyan olması gibi bir durum söz konusu değildir. Bu da birim miktarda malzemeden en yüksek verimi almak demektir. Elektrostatik boyalarda malzeme kullanımı %100’e yakındır. Fazladan metal yüzeye püskürtülen toz boya parçacıkları toplanır ve tekrar kullanılır.

Toz boya fırça kullanılan yaş boyaya oranla daha kolay bir uygulamaya sahiptir. Fırça ile boyamada boyanın kalınlığını ve tonunu tutturmak bir ustalık gerektirirken bu durum elektrostatik toz boya için geçerli değildir. Boyama işlemi boya tabancası vasıtasıyla yapıldığı için bu işlem hemen hemen herkesin yapabileceği bir iştir. Çok büyük bir ustalık ve tecrübe gerektirmez. Sonuçta fazla sıkılan boya tozları tekrar kullanılabilir.

Elektrostatik toz boyaların girintili ve çukurlu alanlara girmesi daha kolaydır. Dar alanlarda da aynı ton ve kalınlığı yakalamak çok kolaydır. Elektrostatik boyalar boyama işlemi sırasında kirliliğe neden olmaz. Yaş boyalarda ise kirliliğin en büyük sebebi boyanın damlamasıdır.

Elektrostatik toz boyalar fırınlama işlemi ile birlikte neredeyse boyandıkları metal malzeme ile bir bütün olurlar. Bu da metalin uzun yıllar boyamaya ihtiyaç duymadan kullanılmasını sağlar. Bu özelliği ile elektrostatik toz boyalar kullanıcıya uzun yıllar boyama yapmadan kullanım imkanı sağlar.

Elektrostatik toz boyalar etkili sonuç almak için astar işlemine ihtiyaç duymaz. Böylece boyama işlemi daha az adımla ve daha az zahmetle gerçekleştirilmiş olur.

Bu boya türleri boyama işleminden önce herhangi bir özel işleme ihtiyaç duymaz. Solvent ile yada herhangi bir kimyasal ile karıştırılmasına gerek yoktur. Toz boyalar, üreticiden alındığı gibi boya tabancasına yerleştirilirler.

Elektrostatik toz boyalar köşelere ve kıvrımlara çok kolay ulaşabildikleri için mükemmel bir kaplama performansı gösterir. Fırça ile boyama uygulamalarına oranla zor alanlara ulaşmada ve pürüzsüz bir boyama elde etme için oldukça verimlidir.

Elektrostatik Toz Boya İkitelli

Yukarıda saydığımız birçok avantajdan dolayı hem kullanıcılar hem de metal malzeme üreticileri boyama tercih olarak elektrostatik boyayı tercih etmektedirler. Bu yüzden bu boyama uygulamasını yapan işletme ve firma sayısı oldukça fazladır. Bu firmalardan bir tanesi olan Ponis Metal İkitelli’de elektrostatik toz boya uygulaması yapan firmalardan bir tanesidir. Hem kendi ürettiğimiz metal ürünlerde hem de müşterilerimizden gelen talepleri İkitelli’de karşılamaya çalışıyoruz. Yılların vermiş olduğu tecrübe ve birikimle faaliyet gösterdiğimiz birçok alanda olduğu gibi toz boya uygulamasında da alanında öncü firmalardan bir tanesiyiz.

Elektrostatik toz boya uygulamamız hakkında daha detaylı bilgi almak için müşteri temsilcilerimizle iletişime geçebilirsiniz.

Bizim ile iletişime geçin
Bize ihtiyaçlarınızı anlatın ve sizin için ideal çözümü tasarlayalım.
İletişim
Whatsapp